Afspraak maken?

Bel van ma t/m do tussen 9:00 en 13:00u
Vrijdag is de praktijk gesloten
0475 - 58 20 88

De OrthoManuele behandeling

Bij de OrthoManuele behandeling worden de gevonden standafwijkingen gecorrigeerd. Hierbij wordt u in een zodanige houding gelegd dat de betreffende wervel of het gewricht op een eenvoudige manier weer in de juiste stand gebracht kan worden. De correctie zelf gebeurt met weinig kracht, maar soms wordt op plaatsen geduwd die al gevoelig zijn waardoor de behandeling als pijnlijk ervaren kan worden. De meeste correcties worden met de hand gedaan, maar soms wordt een hamer en een drevel gebruikt met een rubberen dop. Dit is niet om hard mee te slaan, maar om gerichter op bepaalde plaatsen kracht te kunnen zetten.
 

Het behandelplan

Het behandelplan van de gehele wervelkolom bestaat meestal uit 5 of 7 behandelingen. Na elke behandeling kan in meer of mindere mate napijn of vermoeidheid optreden. Ook is het mogelijk dat pijnklachten ontstaan op plaatsen waar u eerder geen last had. Bij de behandeling houden wij ons aan een vaste volgorde. Vaak wordt de meest pijnlijke plaats pas in de laatste sessies behandeld, zodat u de indruk zou kunnen krijgen dat de klacht waar u voor kwam niet behandeld wordt.
 

Vervolgbehandelingen

Bij de vervolgbehandelingen worden stapsgewijs de standen van de wervelkolom, het bekken en eventueel de gewrichten gecorrigeerd. Tussen de behandelingen zult u bemerken dat uw lichaam zich moet aanpassen aan de veranderde stand. Daardoor kan het zijn dat gedurende de behandelingen de klachten steeds veranderen van karakter of van plaats. Zo is het mogelijk dat u tijdelijk meer pijnklachten of meer spierspanning ervaart, maar het is ook mogelijk dat uw pijnklachten vrij snel verminderen of dat uw lichaam soepeler wordt en dat u zich vitaler gaat voelen.
 

De uiteindelijke herstelperiode

Mogelijk heeft uw lichaam meer tijd nodig om zich aan te passen aan de veranderingen tengevolge van de behandeling. De uiteindelijke herstelperiode is afhankelijk van de ernst en de duur van uw klachten, maar ook van het zelfherstellend vermogen van uw lichaam. Dit zelfherstellend vermogen komt pas optimaal tot zijn recht als alle onderdelen van de wervelkolom en het bekken gecorrigeerd zijn. Meestal ná de laatste behandeling.
Het is mogelijk dat wij u adviseren om de behandeling te combineren met andere vormen van zorg zoals fysiotherapie of Mc Kenzie therapie.

Na de laatste behandeling
Tijdens de behandelingen en na de laatste behandeling verminderen de klachten over het algemeen snel, maar dit kan ook langer duren. Deze periode heeft het lichaam nodig om zich weer aan te passen aan de nieuwe standen en lichaamshouding. Soms moeten bepaalde standafwijkingen na een bepaalde periode herhaald worden, daarom maken wij in principe altijd een controleafspraak na twee à drie maanden.

Preventieve controle
Vaak blijft de wervelkolom na correctie in de juiste stand staan en blijven de klachten op de lange termijn weg. Door ons drukke bestaan, stressvolle omstandigheden, zittend werk, te weinig lichaamsbeweging, vallen, struikelen, ongevallen kan de wervelkolom geleidelijk weer uit balans raken. Daarom is het verstandig dagelijks te bewegen, bij zittend werk herhaald de lage rug en de schoudergordel los draaien, in de pauzes te wandelen. Om terugval van klachten te voorkomen adviseer ik preventief eens in het half jaar tot jaar de gehele wervelkolom na te laten kijken en indien nodig te behandelen. Meestal zijn dan maar 1 tot 2 behandelingen nodig. 
FJ Design