Wat is Musculoskeletale geneeskunde?
Musculoskeletale Geneeskunde (MSK)
is een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van klachten van het houdings-steun- en bewegingsapparaat of van klachten die daaraan gerelateerd zijn en die gepaard gaan met functiestoornissen en/of pijn. Onder MSK geneeskunde vallen diverse behandelmethodieken. In mijn praktijk wordt de methode Sickesz, orthomanuele geneeskunde, toegepast. De basis van de OrthoManuele Geneeskunde werd in 1965 gelegd door de Amsterdamse arts mevrouw M. Sickesz. Zij stelde vast dat veel klachten van het bewegingsapparaat te maken hebben met kleine, corrigeerbare standsafwijkingen van de wervelkolom, het bekken en de overige gewrichten. Vervolgens ontwikkelde zij een methode om deze afwijkingen op systematische wijze te corrigeren en zo de klachten te behandelen.
Standafwijkingen
De basis van deze methode is dat alle 120 kleine gewrichtjes in de wervelkolom samenwerken en zodoende zorgen voor de balans en beweeglijkheid van het gehele lichaam. De afzonderlijke botjes en gewrichten reageren op elkaar als dominosteentjes. Een beweging in het ene gewricht heeft weer andere bewegingen elders tot gevolg. In de loop van het leven kan de balans in deze constructie van botjes en gewrichten verstoord raken door inwerkende krachten. Voorbeelden hiervan zijn een val op de heup of het hoofd, een auto-ongeval, zwangerschap en bevalling, vertillen, verdraaien of verstappen. In veel gevallen zal het lichaam in staat zijn om zich volledig te herstellen. Als de impact echter dusdanig is dat herstel door het lichaam niet mogelijk is dan zal het lichaam zich aan gaan passen aan de standsveranderingen en een nieuwe balans vinden in een houding die minder adequaat is.
Klachten
In deze minder adequate, niet symmetrische balans ontstaat een andere spanning in de banden, pezen en spieren. De gewrichtjes tussen de wervels zullen hele kleine standsveranderingen vertonen en gaan fixeren. Dit begint meestal laag in de rug, maar daarna ook in het midden en hoog in de rug en vaak zelfs de nek. Hierdoor zal de gehele wervelkolom minder goed gaan functioneren. De spieren zullen asymmetrisch aanspannen en kunnen op termijn stijf, stram en pijnlijk gaan aanvoelen. De gefixeerde wervels kunnen irritatie veroorzaken aan banden en pezen en ook aan het aangrenzende zenuwstelsel met uitstraling in arm of been tot gevolg. Behalve deze klachten van het bewegingsapparaat kunnen ook andere klachten optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, maagzuurvorming en obstipatie.